Pitti Katalin halláskárosult lányt tanított meg énekelni! "Nem hallok, engem mégis hallanak" - A Siket művész: Napsugár Anna


Pitti Katalin Magyarország egyik legismertebb operaénekese tanította Napsugár Annát énekelni, így annak ellenére, hogy halláskárosult, mára már énekesnőként is ismert. 
A siket művésznő pedig énekel, saját szerzeményeit, csodásan. Ezer arca van. A koncertjén a tapsvihar helyett felemelt kezek integetése jelzi a közönség tetszését, (így tapsolnak a siketek), érezhető mégis az az energia, amit művészete vált ki a "hallgatókból". Nemrég jelent meg verseskötete: "Jelbe zárt Világ" címmel. 

Belegondolt már valaki, milyen is úgy élni, hogy valamely érzékszerve nem úgy működik, vagy egyáltalán nem működik, ahogy az kellene? Mégis, a fogyatékkal élők között rengeteg olyan ember van, akik utat mutatnak nekünk, és csodálatot ébresztenek bennünk.  Napsugár Annát régebb óta ismerem, és egy csöpp sajnálatot nem ébreszt bennem, annak ellenére, hogy nem hall a világból semmit. Inkább tiszteletet és elismerést érzek iránta, mert tettei mutatják meg, azért, mert fogyatékkal él, többet tesz le az asztalra, mint néhány átlag ember. 





Nem hallok, engem mégis hallanak, így adok az embereknek, mit? A szívemet. 


Anna évek óta vezeti különleges tánccsoportját, ahol a tagok a fellépések alatt megnyitják a nézők és hallgatók szíveit. Nem csak magának akarja a sikert, de szívén viseli sorstársai életét is, akik ugyancsak fogyatékkal élő emberek. De ez nem számít, hiszen ha nézed és hallgatod őket, a falak leomlanak, és közelebb kerülsz hozzájuk, eltűnnek a látszólagos különbségek. Úgy látod őket, ahogy vannak, gyermeki tisztaságban, és kedvességben.  Azt hiszem, Annának sikerült valóban áttörni olyan falakat, amiket a társadalom címkékkel épített.  Ajánlom "Jelbe zárt világ" című verseskötetét meleg szívvel, olvassátok, és élvezzétek. Nem szégyen másnak lenni, sőt, néha előny, mert a motiváció, hogy megmutasd ki vagy valójában erősebb lesz ezáltal. Napsugár Anna megmutatja, hogyan legyél önmagad. BYMANYI


Kövess a Facebook-on is: https://www.facebook.com/Napi-Manyi-474212509640183/

Menj a Blog főoldalára és olvasd el a többi érdekes cikket is! https://napimanyi.blogspot.hu/

Interjú Annával:


-Mióta csinálod a jeltáncot? Hogy jött az ötlet?



-Napsugár Anna 1975-ben, Budapesten született, szakvizsgázott Plus Size modell, siket és mozgássérült, vers-dalszövegíró, sportmasszőr, fotóriporter, jeltáncművész, Margitos amatőr színész, többszörösen nyertes szavaló, 18 éve a MEOSZ Adminisztrátora vagyok Általam
 egy új hivatalos jeltánc művészeti ág született Magyarországon, amit immáron 26 éve építek, több siket sorstársaimnak, elsőként Mikesy György volt  a Váci Siket Iskola Igazgatójának, a képregényhős- pantomimművész Peppi barátomnak és másoknak szerettem volna megmutatni a zene világot hogy mindenki átérezhesse és részesei lehessenek a zenei csodának. 
2005-ben lett HIVATALOS A ZENEI JELTÁNCMŰVÉSZET. A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.” Azóta fejleszti ezt a képességet, ami mára egy új szórakoztató művészeti ággá nőtte ki magát. Az ő felfogásában egy olyan műfaj, amiben a modern popvilágot művészeti tánc, valamint jelnyelvi szavakkal, vizuális hangképekké alakítom át. Egyfajta vizuális kotta, amellyel közel kerülhetünk az emberek szívéhez, lelkéhez, és nemcsak a siketekéhez, az eszközrendszer gazdagabb. Tapasztalataik szerint a jeltánc több szempontból is jó hatással van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában. 


-Milyen sikereket értél el?
-2009-ben rekreációs gyógyterápiás sportágként is regisztrálták. Több Szakdolgozatot írtak a jeltáncról. Bekerült az első magyar Hungary Got Talentbe. 2016-ban megnyertem a Hungary Talent Nemzetközi Tehetségkutatót jeltánccal Életműdíjat kaptam az első díjjal.  Első nagyobb elismerésem Lezsák Sándor Lakitelki Népfőiskola bronz díja jeltáncomért amit 10 éven keresztül adtam fellépésemmel a Lakitelki napokon. Majd Lévai Katalin esélyegyenlőségi díja a jeltánc munkásságomért. 5 éve folyamatosan a Májusi és Júniusi  hónapban a Budapesti Zuglói országos tánc versenyeket a Napsugár Anna Zenei  Jeltánc Társulata 5 arannyal, 3 ezüst, 3 bronz, 2 különdíjjal és Angyal-Budapest kupával zártuk . Már csak kitüntetés volt számunkra a 2017-ben Magyar Bajnoki cím elérése, az Országos Ritmus Csapatok Tánc versenyén színpadi jeltánc kategóriában a művészi táncok közé besorolva magyar bajnokok lettünk. 2017 Celldömölki Országos Fogyatékkal Élő Művészek Fesztiválján első helyezést aranyat nyertem Színpadi jeltánc kategóriában, majd ez évben az MOZDULJ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Hétköznapi Hős díjat adományozott jeltánc művészeti munkásságomért. Több nívódíjat, Kodály Zoltán összművészeti első díjat is kaptam, 2017-ben az Aranyharang díjra jelölték jeltánc munkásságával. 2018  Országos Ritmus Csapatok Tánc versenyén színpadi jeltánc kategóriában első díj 3 arannyal Kupát kaptak a Napsugár Anna Amatőr zenei Társulattal. Dominique és Pordán Ákos Kézen fogva Alapítvány segített sok éven keresztül, hogy színpadán átadhassam a jeltáncot híres énekesek mellett. Csongrádi Kata volt az első példaképem, aki mellém állt, felléptem vele több helyen, klipünk is született.  


-Mit gondolsz, neked nehezebb így művészként fennmaradni?

-Minden művésznek nehéz a fennmaradás nem fogyatékosság függő, ezért dolgozom .
De jelszavam SOHA NE MONDD,HOGY SOHA MERT AZ ÚT VÉGÉN MINDIG VAN EGY KICSI FÉNY, AZOK TI VAGYTOK. Tiértetek érdemes tennem. Ezért érdemes élni. Meg szerelmemért, és családomért!!

-Milyen problémákkal küzdesz?

- A legnagyobb problémám 5-ször volt gerinc műtétem a félelem mindig fenn áll, hogy mikor leszek újra kerekesszékes.
-Hallóideg és beszédközpont idegsorvadásom van, mára már teljesen siket vagyok, addig éneklek amíg tudok és a sors engedi Pitti Katalin segítségével.

-Mi a célod az életben?

-Bevinni  Nagy játék filmekbe a jeltáncot kisebbekbe már eljutott, és Csillag születik vagy X faktor műsorba eljuttatni a jeltáncot ahogy külföldön ez már elterjedt sok országban.
-Kiadni a most megjelent Jelbe zárt világ könyvem után érdekessége,hogy minden versét összehangolja egy általa több napig tervezett fotóval, mert abból mutatkozik meg a csend világa, gyermekkorom óta képekben gondolkodok , a Soha ne mondd, hogy soha egyetlen zenei CD-t, erre szponzorokat keresek hogy többet tudjak gyártatni.

-Mit kell rólad tudni még?
- Minden napomnak örülök és megbecsülök, köszönöm a sorsnak, hogy élhetek a sok daganat műtétek után. 

Ezt szeretettel ajánlom Húsvétra mindenkinek! -Napsugár Anna


Az éneklésről a hírt a Bors írta meg nőnapkor:

Civil Rádióban a Jelbe Zárt világ vers könyvről beszélgetés:

Szerelemláz versemből született dalt Szíj Melinda énekli:

Soha ne mondd,hogy soha versemből született dalt László Attila énekli:

Megérint versemből született dalt Krizbai Teca énekli:

Hasjeltánc versből születtet dalt Napsugár Anna énekli:

Várom a jelet klipben Pásztor Anna is szerepel:

Angyalarcú kisgyerek című versből születette dallal többszörösen országos jeltáncbajnok lett:

Legmélyebb interjú és fellépés a Duna tv Kívánságkosárban:

A Jelbe zárt világ könyv megvásárolható:
A Garbó kiadónál és a Lira könyváruháznál:

 
Tisztelettel és szeretettel:
Napsugár Anna
(siket és mozgássérült)
jeltáncművész,fotóriporter,plus size model,dalszövegíró
Scharek János György
menedzser
mobil:
+36 70 232 2893
mailto:scharek.janos@ulyssys.hu
mailto:scharek97@gmail.com
http://jeltanc.mlap.hu
facebook: Anna Napsugár
facebook: Scharek János
levél: 1051 Mérleg utca 7. 



Fotók forrása: Napsugár Anna

Jelbe zárt világ könyvbemutató:
https://youtu.be/1YQMnnGBpmw

Megjegyzések

  1. Tehetségtelen, nyomulós, álfogyatékos. Jobban hall, mint bármelyikünk. A repedtfazék hangjától és a suta, hájas testének mozgásától az ég kímélje meg a nézőt! Látszik, hogy a letűnt operaénekes már csak ilyen partnert talál. Szánalmasak mindketten!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése